Kalina - rodzina przewiertniowate

Gatunki kaliny: Znanych jest ok. 120 gatunków kaliny z czego w Polsce rosną tylko dwa: kalina koralowa i kalina hordowina.


Kalina koralowa (Viburnum opulus)

kalina koralowa pędykalina koralowa pąk kwiatowykalina koralowa kwiatkalina koralowa kwiat
Kalina koralowa pędy
Kalina koralowa pąk kwiatowy
Kalina koralowa kwiat
Kalina koralowa kwiat


kalina koralowa liściekalina koralowa liśćkalina koralowa owocekalina koralowa owoc
Kalina koralowa liście
Kalina koralowa liść
Kalina koralowa owoce
Kalina koralowa owoc


Cechy: Kalina koralowa to małe drzewo do 4 m wysokości. Liście szerokojajowate, 3-5 klapowe do 12 cm długości i 9 cm szerokości, grubo i nierównomiernie ząbkowane. Z wierzchu liście nagie, od spodu delikatnie owłosione a na jesieni przebarwiają się na kolor szkarłatnopurpurowe. Kwiaty białe w małych baldachach do 10 cm średnicy. Na brzegu duże rozwinięte a wewnątrz drobne z pręcikami i słupkami. Owoce krwistoczerwone, błyszczące, utrzymują się na gałązkach aż do wiosny.

Rozmaitości: Kalina wymaga żyznych gleb. Liście są często atakowane przez mszyce bądź przez chrząszcza - szarynkę kalinówkę.

W ziołolecznictwie mają zasotosowanie owoce i kora kaliny. Kalina stosowana jest przede wszystkim ze względu na jej działanie rozkurczowe, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Owoce kaliny zawierają garbniki, saponiny, witaminy C i P, pektyny, karoten, kumaryny i kwasy organiczne. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, żółciopędnie i moczopędnie. W korze kaliny znajdują się garbniki, związki triterpenowe, związki goryczowe, flawonoidy, kumaryny, fitosterole i fenolokwasy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i odkażająco.

Z literatura nie do końca wynika, czy surowe owoce kaliny są jadalne. Część zaleca ich zbiór po pierwszych przymrozkach albo po prostu przemrożenie ich celem pozbycia się charakterystycznej goryczki. Część podaje, że surowe owoce są wręcz trujące. Jednak mnogość wpisów w internecie a propo robienia z kaliny nalewek, win, soków i innych syropów pozwala wnioskować z dużym prawdopodobieństwem o ich jadalności.

Pochodzenie: Europa, Północna Azja i Afryka.

Lokalizacja: Arboretum w Rogowie. Działki na ul. Piastowskiej w Żyrardowie.

- Zdjęcia kaliny koralowej -


- Drzewa Polski - Atlas drzew -